Kuchnia

Small happy three year old boy eats an egg„Mniam, mniam” krzyczą Dzieci po każdym naszym posiłku.

Małe Misie zapewniają Maluchom pełne wyżywienie wraz z napojami i deserami. Posiłki przygotowywane są we własnej, profesjonalnej kuchni, w warunkach i miejscu dopuszczonym przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Dieta Małych Misiów składająca się ze śniadania, drugiego śniadania, dwudaniowego obiadu oraz podwieczorku jest przygotowywana specjalnie dla naszych Maluchów. Biorąc pod uwagę fakt, iż Dzieci w naszych Żłobkach są w okresie intensywnego rozwoju, dbamy o różnorodność dań, ich świeżość i właściwe przygotowanie. Od 1 września 2015 r., czyli z początkiem nowego roku szkolnego weszła w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. W naszej kuchni nie wiele zmienia. Nasze potrawy nigdy nie zawierały kostek
rosołowych, sztucznych dodatków do żywności, gotowych mieszanek przypraw
typu fix. Wszystko jest wyrobem własnym. Na stałe w naszej kuchni zagości
naturalny miód pszczeli: lipowy oraz rzepakowy prosto z pasieki w Pieckach. Kompoty i herbaty będą słodzone miodem. A do właściwości odżywczych, prozrowotnych, leczniczych miodu nikogo nie
trzeba przekonywać. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi,
odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój
umysłowy i zwiększa odporność na choroby.

Jadłospis dostosowany jest do wieku dzieci. Podzielony jest na dietę niemowlęcą, poniemowlęcą i dietę dzieci starszych. Zapewniamy odpowiednio zbilansowane posiłki zawierające prawidłowe wartości odżywcze i energetyczne.

Realizujemy wszystkie diety eliminacyjne – bezmleczne, bezjajeczne, bezglutenowe, uwzględniające alergie nawet na pojedyncze składniki.

Małe Misie dbają także o kulturę jedzenia, dlatego przy stole Dzieci uczone są zasad dobrego zachowania się i umiejętności posługiwania się sztućcami. Opiekunowie zachęcają Dzieci do kosztowania dań, nie zmuszają Dzieci do jedzenia, ale pomagają w spożywaniu posiłków.